Tuesday, December 22, 2009

Ajatu Põhjamaa tähtsamad jumalad

~oOo~
Liira:

Liira oli kunagi Lokhi abikaasa. Tegelikult on ta seda siiani pakkudes Maaemana oma armastatule kaudset tuge. Maaemana on ta heatahtlik ja kohtleb kõiki kes teda austavad lahkuse ja hellusega. Kuid neile kes peaksid maad rüüstama ning hävitama, saab millalgi osaks vastav tasu.
Iga külvi ja viljakoristuse ajal tuuakse Maaemale rohkelt ohvreid vilja ja kariloomade näol, ikka selleks et tuleks hea vilja- ja karjaõnn.

Sümbol: Suure tammepuu taustal olev sarv millest paistab välja viljakimp.
See sarv olevat Suure Härja Olgadeni sarv mille Froyll aegade hämaruses härjalt võitluse käigus lõiganud oli. Tamm aga on Maailma Naba Tamm. Skaldid teavad jutustada et kui Tamm maha raiuda kukub sellele toetuv Yglond alla ning jõuabki kätte maailma ots.
Püha puu: Tamm
Tammede raiumisest soovitatakse hoiduda, sest see võib kutsuda välja Liira raevu.

~oOo~
Lokh:

Lokh on kõigi jumalate isa ja Maaema kaasa. Ta valitseb nii inimeste kui jumalate üle istudes oma vägeval troonil Yglondi säravaimas saalis. Lokh on aus, õiglane ning karm. Just tema on see kes jälgin, et kõik saaksid oma tegudele vastavad tasud.

Sümbol: Vasar
Lugudes kujutatakse teda kui suurt tursket punase habemega meest, kelle käest või vahetust lähedusest võib alati leida tema Vasara.

~oOo~
Fylna:

Fylna on ilu (sinna alla käib nii füüsiline ilu kui ka kaunid kunstid), viljakuse ja headuse jumalanna ja need surelikud kes on saanud osa Fylna verest on alati ilusamad ja lahkemad kui need kes ei ole. Ta püüdleb selle poole, et kõik maailmas oleks ilus ja hea.
Liigub palju lugusid sellest kuidas Fylna end surelikuks neiuks maskeerinud ning maa peale kõndima on tulnud ning kuidas mõni noormees temasse siis lootusetult armus. See mis edasi saab varieerub juba loost lukku. Mõnikord lõppeb lugu õnnelikult, lapse sünniga. Teinekord jällegi tapab mõni armukade konkurent (olgu siis surelik või mitte) noormehe.
Armumine ongi Fylna õnnistus, mille jagamisel ta teiste jumalatega võrreldes just ei koonerda. „Fylna naeratuse all on kõik võimalik,“ on teada-tuntud vanasõna.
Fylna käib tihedamini läbi rahu pooldavate jumalatega (mitte et neid just palju oleks) kuna sõda ja surm on tema arvamuse järgi ilu pärssivad nähtused

Sümbol: Punase roosiga must kass.
Mõnikord on roos kassil hambus, mõnikord istub kass roosi kroonlehel, kuidas kunagi. Fylnat enast kujutatakse kauni noore neiuna, enamasti punases kleidis. Igatahes räägivad skaldid et Fylna ennast kassiks oskab moondada ning seda võimalust ka surelike hulgas liikumiseks kasutab. Sellest tulenebki kasside püha staatus inimeste seas.

~oOo~
Froyll:

Froyll on jumalate sõjamees. Ta on aus, ustav ja vapper. Tema on see jumal kes aegade hämaruses aitas inimestel maailma kurjusega (lohed, vargid jne) aitas võidelda.
Ilma põhjuseta verevalamist ta ei poolda, sest selles puudub au.
Ammustest aegadest alates on inimesed enne lahingusse minekut ütelnud palveid just Froylli poole. Froyll ongi see kes otsustab lahingute tulemuste üle. Seda teeb ta kõiki tegureid arvesse võttes. Mõlemast leerist parema ülevaate saamiseks on tal abiks neli musta ronka – Froylldali. Nemad koguvad teavet üle kogu maailma ning raporteerivad otse Froyllile. Ronga nägemist enne lahingut peetakse heaks endeks.

Sümbol: Leegitsev mõõk
Froylli kujutatakse noore ja turske noormehena, kes kannab rõngasturvist. Tema vasemas käes on kilp ning paremas leegitsev mõõk.

~oOo~
Druxel:

Druxel on jumalate suller. Ta on alati käki keeramise peal väljas. Teda ei huvita korda saadetud sigaduste tagajärjed. Peamine on ikka see, et saaks midagi rikkuda. Ta on õel ja ettearvamatu. Druxel oskab viimsete peensusteni enesemoonutamiskunsti, mida ta ka enese preestritele õpetab. Seetõttu ei ole tal kindlaks kujunenud väljanägemist. Küll aga on tähendatud ja ka kirja pandud, et tema läheduses tõmbuvad mõned lilled mustaks.
Peaaegu kõigis jumalatest rääkivates legendides on Druxeli käsi kuidagi mängus. Kuid inimkond võlgneb talle suure teene. Oma olemasolu. Just Druxel oli see kes Kõige Suuremasse Kivisse augud raius, et see kildudeks varisedes inimkonna tekitas. Samas oli Druxel ka see kes korraldas Yglondi viiva silla lõhkumise, et teised jumalad sinna vangistada ja üksinda maailma valitsema hakata. See põhjustas küll jumalate eraldumise inimkonnast kuid tänu Froylli ennastsalgavale tegevusele ei jäänud jumalad vangi. Sellest ajast alates on Druxel ja Froyll vihavaenlased.

Sümbol: Must lill

~oOo~
Gillharid e. Kolm Õde e. Pimedad Kohtumõistjad

Gillharid on kolm õde [Urd (minevik), Verdandi (olevik) ja Skuld (tulevik)] kes istuvad alati Lokhi trooni paremal käel istuvad ning elulõngu ketravad. Kui inimese elulõng katkeb otsustavad just nemad kuhu hing edasi läheb. Valgaardeni kõrgetesse hallidesse pääsevad vaid ausas lahingus langenud sõdalaste hinged, Endermani pimedatesse kaevandustesse kus tuleb igaviku lõpuni kaevandada sütt Maailma Ahjule lähevad need, kelle hing pole puhas ning Yglondi valgetesse hallidesse pääsevad vaid puhtaimad hinged.
Räägitakse lugusid ka mujale sattunud hingedest, kuid neid on rõhutatult vähe.

~oOo~
Mottala e. Surm:

Mottala on jumal kes hoolitseb hingede liikumise eest. Tema on see kes korraldab inimese surma kui selleks saabub aeg ning lahkunu hinge vastavalt Kolme Õe korraldustele oma õigesse puhkepaika toimetab. Mõni üksik hing jääb tal vahel harva kahe silma vahele ning need neetud hinged jäävad surelike maailma kummitama. Tavaliselt juhtub see hingedega kelle lõng liigjärsult katkeb ja Mottala surma ise korraldama ei pea. Peamiselt tuntakse teda Surmana, Mottala on tema ametlikumaks nimeks.

Sümbol: Must ronk
Surelikud on teda enamasti näinud musta ronga või rebasena. Musta ronga või rebase nägemist peetakse halvaks endeks. Arvatakse, et ronk kannab surnute hingi oma noka vahel.

~oOo~
Navni:

Sõja ja lahingujumal kes õhutab (läbi oma teenrite) inimesi üksteist tapma. Navni on üks vähestest jumalatest kes nõuab inimohvreid ning neid ka saab.
Tema sõjakas loomus on tekitanud jumalate hulgas paksu pahandust ja halvakspanu.
Navni tahab, et alati valitseks maailmas sõda ja hirm. Kes parasjagu sõdivad ei oma tema jaoks tähtsust… peamine on see, et sõdivad.
Tema preesterkond seob sõdimist materiaalsete huvidega ja on seeläbi tuntud kui üsna kallid ja kvaliteetsed palgasõdurid.

Sümbol: Verest tilkuv lahingukirves
Navni kujutatakse ühe jalaga viikingina kellel üks silm lahingus kaduma on läinud. Lugudes räägitakse endiselt Navni vägevusest lahinguväljal ja sellest kuidas need kes tema viha alla satuvad kiirelt oma lõpu leiavad.

~oOo~
Fothyr:

Fothyr on rahu jumal. Just sellepärast suhtuvad nii inimesed kui ka jumalad temasse tõrjuvalt. Teda kujutatakse kui pika halli habemega elutarka vanameest kes enam ilma kepi toeta kõndida ei jaksa. Küll on ta teisi jumalaid õpetanud ja hoiatanud, kuid seda et teda kuulda võetakse juhtub suhteliselt harva. Fothyri preesterkond on vaieldamatult kõige väiksearvulisem suurjumala preesterkond. Kuid selle tõttu et eneseFothyri usule pühendamiseks südames midagi teisiti peab olema on tema preesterkond ustav ja oma tööd armastav.

Sümbol: Fothyr on iseenda sümbol. Lihtsustatud sümbolit pole usu vähelevituse tõttu vaja olnud.

~oOo~
Yngvar

Yngvar on rännuteede ning rändurite jumal. Ta on Lokhi noorim poeg. Yngvar on lahke ja viisakas kõigi vastu, kes teda tappa ei taha. Peale selle on ta Froylli hea sõber ning Navni vihavaenlane.

Sümbol: Hobusekabja jälg, kust kasvab välja neljaleheline ristikhein
Yngvar on välimuselt noor mees, kel seljas seljakott, käes kaigas ja kes ratsutab oma punakaspruuni karva ja kuldse hobuse seljas. Talle meeldib rännata inimesena tuhandeid miile mööda maad ja nautida loodust ning Maaema loodud ilu.

No comments:

Post a Comment